Jag har jobbat som bröllopsfotograf i snart 8 år och jag förstår att det kan kännas lite som att vandra in i en djungel när man börjar leta efter sin egen. Det är lätt att bli överväldigad av alla olika fotografers bilder, priser och vad de erbjuder. Hur ska man kunna välja?

Jag brukar säga att de tre viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när man väljer sin bröllopsfotograf är:

1) Personlighet. Det är nästan bland det viktigaste vilket kan låta konstigt. Men det är SÅ avgörande för slutresultatet och för er känsla både innan, under och efter bröllopsdagen. Det är otroligt viktigt att man klickar på det personliga planet, att ni hittar någon ni verkligen kan lita på och luta er tillbaks lite och veta att hen levererar precis det ni vill ha! Det kommer vara avgörande för bilderna, hur bekväma ni är under fotograferingen. Jag jobbar exempelvis så att jag alltid träffar brudparen en gång innan de ens funderar på att boka. Just för att personligheten är så viktig. På det mötet får vi en chans att lära känna varandra mer, de får en chans att se hur jag jobbar (jag erbjuder gratis provfotografering under detta möte) så att man verkligen vet till 100% att det är rätt. Från bådas håll, det är lika viktigt för mig att jag klickar med mina brudpar, för annars kan jag inte leverera 100% och då är jag inte rätt för dem.

2) Bildstil. Vilken typ av portfolio visar fotografen upp? Är det mörka och lite dova bilder med ett konstnärligt uttryck? Är det ljusa och lättsamma bilder med mycket skratt och glädje? Eller vilken typ av stil har fotografen? Och dras ni till hens bilder, är det sådana bilder ni själva vill ha att se tillbaks på från ert bröllop?

3) Utbud. Hur vill ni se era bröllopsbilder om 5, 10 eller 20 år? Som tavlor på väggarna som ni kan gå förbi varje dag och se på? Eller kanske i ett vackert album som ni tar fram och bläddrar i tillsammans när ni firar bröllopsdag? Det är viktigt att fundera över vad ni vill göra med era bilder. Jag jobbar t ex så att jag skräddarsyr alla paket till brudparen utifrån vad de vill ha för typ av produkter (jag erbjuder både album och tavlor) och för mig är det viktigt att man gör något med sina bilder, jag brinner för att hjälpa brudpar skapa personliga produkter av sina bilder som de kan ha glädje av i flera generationer framåt. Jag vet inte hur många jag möter som pratar om att de tar så många bilder men de framkallar aldrig några bilder, de ligger på någon hårddisk på datorn. Och digitala bilder är inte arkivbeständiga, därför är det viktigt att säkerställa att man får ha kvar sina bilder. Och det enda sättet att göra det är att framkalla dem i någon form, för är det kvalitet på framkallningarna så håller de i 100-150 år.
En del skulle nog säga att det är en service från fotografens sida att erbjuda alla bilder digitalt och låta brudparen själva ordna med framkallningar och album. Jag skulle säga precis tvärtom, att det är en service att ordna det åt dem så att man vet att dels blir det gjort, och dels blir det gjort ordentligt! Jag erbjuder alla mina brudpar alla bilder digitalt, men jag ser också till att de får med sig någon typ av professionellt framtagen produkt som jag vet håller i flera generationer.

Som ni ser finns inte pris med på min lista. Och jag förstår att priset självklart spelar roll. Men om ni tittar på dessa tre punkter och i första hand försöker välja bröllopsfotograf efter dem, så kan jag nästan lova er att priset ni betalar för den fotografen sedan, oavsett högt eller lågt, kommer att vara rimligt utifrån det ni får!

 

Letar ni också efter en bröllopsfotograf? Klicka här för att läsa mer om bröllopsfotografering.


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *