brudens-förberedelser_bröllop-mauritzberg

Sedan jag började med bröllopsfotografering 2009 har jag alltid haft en konsultation med mina brudpar inför deras stora dag. Vad är en konsultation och varför har man det kanske ni undrar? Jo det ska jag tala om nu.

#1 TIDSPLANERING
Under konsultationen gör vi upp en tidsplan för bröllopdagen. Den här tidsplaneringen kan se väldigt olika ut för olika par, beroende på hur långt de kommit i processen med sitt bröllop. En del par är väldigt tidigt ute med att boka fotograf (BRA!!) och har därför inte börjat fundera än kring när de ska sitta till bords för middagen eller vilken tid bruden är klar hos frisören. I de fallen brukar jag komma med tips och råd kring tidsplaneringen utifrån mina många års erfarenhet av bröllop. Ofta finns en tidpunkt för vigseln och då planerar vi utifrån den.
En del par har kommit längre i sin process och behöver planera fotograferingen utifrån det redan satta tidsschemat, och då gör vi det.
Under tidsplaneringen av bröllopsdagen blir det också tydligt vilka moment som är viktiga för paret att jag är med på, och utifrån det kan vi också lätt räkna ut hur många timmar de vill boka. Par som bokar mig, bokar därför aldrig ett specifikt paket innan konsultationen för det är först där och då som vi kan se vilket paket som passar dem bäst.

#2 VIKTIGA BILDER
Vi pratar om vilka typer av bilder som är särskilt viktiga för brudparet. Det kan vara någon särskild happening under bröllopet, t ex en överraskningsdans efter vigselceremonin eller när brudparet ser varandra för första gången i full bröllopsutstyrsel (kallat first look). Det kan vara särskilda personer som betyder mycket – farmor, mormor eller bästa vännen. Det kan vara detaljer som brudparet lagt mycket tid på, såsom festprogrammen, dekorationer i festlokalen eller den där roliga texten under skorna. Allt detta vill jag som fotograf veta så att jag kan säkerställa att få med bilder på det där som betyder allra mest för paret.

#3 AVTAL OCH VILLKOR
Det här kan ju låta hur tråkigt som helst. Men det är en otroligt viktig bit och det är både för brudparets skull liksom för min skull. I mitt avtal har jag med både juridiska punkter kring vad som händer om något går fel – utrustningen går sönder, vigselförrättaren inför plötsligt fotoförbud under ceremonin eller porträttbilden på brudföljet uteblev. Där finns också villkor kring betalning, leveranstid, bildanvändning och vad som händer vid eventuell avbokning. Dokumentet är alltså både juridiskt och informativt och jag brukar dessutom alltid gå igenom det muntligt först innan paret själva får läsa igenom, för att de ska känna sig helt trygga med sina rättigheter och sin investering.

 

Konsultationen kommer alltid som steg 2 i min arbetsprocess för bröllopsfotograferingar.

Läs här om steg 1 – bokningsmötet.

Läs här om steg 3 – bildvisningen.

Läs här om steg 4 – personlig leverans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *